ارزیابی قابلیت های فناوری های سنجش از دور و GIS در تهیه نقشه کاربری محصولات کشاورزی استان همدان
علی نصیری[1]&– دانشگاه پیام نور - گروه علمی جغرافیا - تهران 4697 –19395- ج.ا.ایران
آدرس : تهران – خ. شهید همت – شهرک باقری - دانشگاه پیام نور - گروه جغرافیا – ساختمان 1 ط- اول . گروه جغرافیا - شماره تلفن 09141866653 pnuworld@gmail.com
چکیده :
تولید آمار و اطلاعات دقیق و واقعی تر همیشه مهمترین دغدغه فکری مدیران و برنامه ریزان است. روشهای گوناگونی برای تولید این نوع از آمار و اطلاعات وجود دارد، از جمله این روشها میتوان به روشهای سنتی (نقشه برداریهای زمینی) و پیشرفته (نقشه برداریهای هوایی – ماهوارهای) اشاره کرد. در مورد روشهای پیشرفته، فنآوری سنجش از دور به دلایل گوناگون از اهمیت ویژهای برخوردار است، به گونهای که با توسعه و گسترش این فنآوری، انقلابی در تولید آمار و اطلاعات مکاندار به وجود آمده و افق جدیدی را به روی مدیران و برنامه ریزان گشوده است.
در این مقاله قابلیت های فناوری سنجش از دور و GIS در تهیه نقشه کاربری محصولات کشاورزی و تولید آمار و اطلاعات مربوطه در استان همدان مورد ارزیابی قرار گرفت. با توجه به نظام بهری برداری زراعی و وضعیت و اندازه قطعات (بزرگی و کوچکی ) زمین های زراعی و پیچیدگی و کیفیت محصولات و ویژگی های خاک در استان مورد مطالعه و همچنین ویژگی ها و کیفیت داده های سنجش از دور استفاده بهینه از فناوری سنجش از دور در کشور ما و استان مورد مطالعه مشخص نیست. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که نتایج در تولید اطلاعات سطح کاربری های محصولات مختلف رضایت بخش ولیکن در برآورد مقدار محصول یا بعبارتی عملکرد چندان رضایت بخش نیست.
واژه گان کلیدی : فناوری سنجش از دور، سیستم اطلاعات جغرافیایی، کاربری محصولات کشاورزی، همدان
مقدمه :
برای مدیران و سیاستگذاران، آمار و اطلاعات جهت مدیریت موفق و برنامهریزی، فوق العاده ضروری است به طوری که بدون این مهم، تدوین و اجرای هیچ برنامه و سیاستی امکان پذیر نمیباشد. در این میان آمار و اطلاعات مکاندار از اهمیت فوق العادهای برخوردار است؛ بخصوص که در سالهای اخیر کاربرد وسیع آن در کلیه عرصههای فنی و زیربنایی و به ویژه در علوم زیستی محیطی مشاهده میشود. از سوی دیگر توجه به مسایل زیست محیطی و توسعه پایدار در جهت استفاده بهینه از استعداد و قابلیتهای اراضی در هر منطقه نقش و اهمیت آمار و اطلاعات مکاندار را بیش از پیش روشن میسازد.
روشهای گوناگونی برای تولید این نوع از آمار و اطلاعات وجود دارد، از جمله این روشها میتوان به روشهای سنتی (نقشه برداریهای زمینی) و پیشرفته (نقشه برداریهای هوایی – ماهوارهای) اشاره کرد. در مورد روشهای پیشرفته، فنآوری سنجش از دور به دلایل گوناگون از اهمیت ویژهای برخوردار است، به گونهای که با توسعه و گسترش این فنآوری، انقلابی در تولید آمار و اطلاعات مکاندار به وجود آمده و افق جدیدی را به روی مدیران و برنامه ریزان گشوده است. در چند سال اخیر روشهای سنجش از دور برای تولید آمار و اطلاعات مکاندار به دلایل کم هزینه بودن نسبت به سایر روشهای موجود و همچنین سهولت و قابلیت استفاده از آن در مناطق وسیع با شرایط سخت و متفاوت کاربرد وسیعی یافتهاند(نصیری).
موقعیت جغرافیایی و ویژگیهای طبیعی و کشاورزی استان همدان
استان همدان در بخش شمال غرب کشور بین عرض جغرافیایی َ59 ْ33 تا َ45 ْ35 شمالی و طول جغرافیایی َ45 ْ 47 الی َ30 ْ 49 درجه شرقی قرار گرفته است.
استان همدان از مناطق مرتفع و کوهستانی کشور است که بخش شمالی آن (شامل شهرستانهای کبودرآهنگ و رزن) کم ارتفاع و هموارتر از بخش جنوبی بوده و اراضی وسیع دیم استان را تشکیل میدهند. بدین ترتیب رشته کوههای بلند الوند بیشتر در بخش جنوبی استان قرار دارند که درههای کوچک و بزرگ آن در ارتفاعات پایین از باغات پوشیده شدهاند و در ارتفاعات بالاتر چمنزارها در دامنههای پرشیب پراکنده هستند. این ارتفاعات از پوشش گیاهی مختلف طبیعی پوشیده است که مراتع ییلاقی استان را شامل میشوند.
مواد و روش ها
در تحقیق حاضر از دادهای ماهواره ای [2] IRS-1C و نقشه های توپوگرافی 1:250000 و 1:50000 استفاده شد. از نرم افزارهای GIS مانند ARC/INFO ،GEOMATICA و همچنین GPS به منظور های مختلف مانند برای تولید فتومپ نمونه ها و طراحی الگوی نمونه برداری و نمونه گیری و نهایتا داده ها تجزیه و تحلیل شده و نتایج حاصله طی مراحل زیر بدست آمد. در موارد لازم و عملیات کنترل زمینی صورت گرفت.
تصحیح هندسی تصاویر ماهوارهای
دادههای سنجش از دور از لحاظ فنی و هوشمندی بصورت متنوع با قابلیت های زیادی از قدرت تفکیک مکانی، طیفی، رادیومتری، زمانی و همچنین از نظر سطح پوشش زمینی توسعه پیدا نمودند. برخی از انواع این داده ها برای مشاهده الگوها بویژه دید یکپارچه از نواحی وسیع امکانات زیادی را ارائه می دهند..(ام. ان. دمرس[3]2002 به نقل از جن سن [4]2000). مدلهای GIS مرتبط با زیست محیطی (اکولوژی)، آمایش سرزمین و تولید آمار و اطلاعات کشاورزی، استفاده از داده های سنجش از دور را نباید دست کم گرفت. دادههای ماهوارهای دارای خطاهای سیستماتیک و غیر سیستماتیک است. منابع خطا داده های سنجش از دور زیاد است. چرخش زمین در هنگام اخذ تصاویر، محدودیت نرخ اسکن برخی سنجنده ها، میدان دید لحظه ای وسیع برخی سنجنده ها، انحنای سطح زمین، غیر ایده آل بودن سنجنده ها، نوسان ارتفاعی، وضعیت و سرعت ماهواره ها، اثرات پانورامیک هندسه تصاویر وغیره از منابع عمده خطای سنجنده ها هستند(ریچارد 1986). خطاهای سیستماتیک در ایستگاههای گیرنده و گاهی در خود ماهواره تصحیح میشوند. اما برای تصحیح خطاهای غیر سیستماتیک از نقاط کنترل زمینی (GCP) با روش رگرسیونی کمترین مربعات درجه یک استفاده شده است. داده ها با نقشه ها مطابقت یافته و مختصات زمینی انها تعیین گردید. اخیرا تمامی خطاهای داده های سنجش از دور در ایستگاههای گیرنده تصحیح شده و به صورت ژئوکد[5] شده در اختیار مصرف کنندگان قرار می گیرد.
نقاط یاد شده با استفاده از نقشههای توپوگرافی 1:50000 سراسری ایران جمع آوری گردیدند. با بهره گیری از نقاط کنترل زمینی ، ضمن اصلاح خطاهای یاد شده، همچنین تصاویر به سیستم تصویر UTM منتقل گردیدند. پس از تصحیح هندسی به تصاویر مختصات نقشه اختصاص مییابد. پس از انجام محاسبات لازم، میزان کلی خطای نسبی برابر 02/1 پیکسل محاسبه شد که خطای حدود یک پیکسل (مجاز) قابل قبول میباشد.
موزاییک تصاویر
با توجه به این که استان همدان با بیش از یک فریم، از دادههای ماهوارهای[6] IRS-1C پوشش داده میشود، برای پردازش و تجزیه و تحلیل دادهها، ایجاد فایل تصویری (یا به عبارتی تهیه موزاییک تصاویر) به طوری که تمام سطح استان را پوشش دهد، لازم و ضروری است.
هر فریم IRS-1C (باندهای 2، 3 و 4) سطحی برابر با 141 × 141 کیلومتر و باند 5 آن سطحی برابر 148 ´ 148 کیلومتر را پوشش میدهد و دو فریم از دادههای مذکور تقریباً سطح استان را میپوشاند که بدین ترتیب چهار فریم از دادههای ماهوارهای در دو تاریخ 7 خرداد (برابر 10 June 1997) و 28 تیر (برابر 28 June 1997) قابل دسترس بود. بنابراین دو موزاییک از تصاویر استان تهیه گردید که در آن بخش کوچکی از سطح استان در نزدیکی مرزهای آن، فاقد داده ماهوارهای بود. برای تولید نقشه کاربری اراضی استان از سایر دادهها مانند تصاویر آنالوگ TM سال 1998 و اطلاعات برداشت شده از عملیات صحرایی جهت استخراج اطلاعات کاربری نواحی مذکور استفاده شد.
برای برآورد سطح زیرکشت محصولات عمده کشاورزی استان، برای نواحی اشاره شده، اطلاعات مناسبی در دسترس نبود.
تعیین نواحی آموزشی
اطلاعات آموزشی مورد استفاده در این طرح شامل اطلاعات سگمنت هایی [7] است که برای برآورد سطح زیرکشت محصولات عمده کشاورزی استان همدان با استفاده از روش AFS جمع آوری شده بود. به دلیل اهمیت بیشتر موضوع و آشنایی بهتر با نحوه نمونه گیری در روش فوق، شرح مختصری ارایه میشود. سگمنتهای یاد شده با استفاده از روش نمونه گیری سیستماتیک تصادفی منظم با آستانه[8] معین تولید شدند. این روش توسط گالگو[9] در سال 1996 در مرکز تحقیقات جامعه مشترک اروپا طرح و پیاده گردیده است. جامعه مورد نظر در روش نمونه گیری مذکور شامل بخشی از سطح زمین (سطح استان همدان) میباشد. روش نمونه گیری بیان شده شامل مراحل عمده زیر است:
الف – تهیه نقشه کاربری و پوشش اراضی جامعه و همچنین تعیین نرخ نمونه گیری بر اساس ویژگیهای خاص هر طبقه. این امر به منظور حذف طبقات غیر لازم از جامعه جهت کاهش هزینه و حجم عملیات و کیفیت بهتر کار با توجه به هدف کشاورزی طرح انجام گردید.
ب – بلوکبندی جامعه وسپس شبکهبندی بلوکهای مذکور به واحدهایکوچکتر به نام سگمنت.
پ – تلفیق و تطابق نقشه کاربری و پوشش اراضی با شبکه سگمنتها به منظور تعیین تعداد سگمنتهای مورد نیاز، بر اساس نرخ نمونه گیری هر طبقه و همچنین تعیین مختصات زمینی مرکز آنها.
نقشه کاربری و پوشش اراضی استان همدان
نقشه کاربری فوق با استفاده از دادههای ماهوارهای TM تولید شده، و از 9 طبقه مختلف تشکیل شده است. بر اساس هدف کشاورزی بودن طرح، طبقات اراضی آبی، دیم و اراضی مخلوط آبی و دیم با استفاده از آن انتخاب گردیدند.
n تعیین نرخ نمونهگیری در کل جامعه
مسئله مهم در نمونه گیری قائل شده شانس مساوی برای هریک از طبقات به لحاظ قرار گرفتن در نمونه است و یا بعبارتی نمونه بایستی نماینده واقعی از جامعه باشد(مشکانی 1374). این امر که تا چه اندازه می توانیم نمونه را "نماینده" جامعه تلقی کنیم بستگی به تعریف ما از جامعه و نحوه انتخاب نمونه (نمونه گیری هدفمند) دارد. برای بدست آوردن نتایج معتبری در باره جامعه، نمونه ها باید آیینه تمام نمای جامعه و بر اساس قواعد نمونه گیری و قوانین احتمال انتخاب شوند. تعداد نمونه ها به اندازه ای تعیین شود که میزان خطاها تحت کنترل باشند(وحیدی اصل 1385). نمونه لازم با توجه به دقت مورد نظر بر اساس فرمول فرییز[10] به شرح زیر محاسبه گردید():
(1)
n : تعداد نمونه لازم
: واریانس جمعیت
(در این پروژه = مساحت)
t : ارزش t استیودنت در سطح اطمینان مورد نظر
E : فاصله اطمینان بیان شده (خطا)
n تعیین نرخ نمونهگیری در طبقات
کسب اطلاعات لازم و کافی از طبقات جامعه در تعیین نرخ نمونهگیری اهمیت فوقالعاده دارد. برای تعیین نرخ نمونهگیری در طبقات مختلف میتوان از روشهای زیر استفاده نمود (فرییز 1990):
- در روش معمول که کاربرد علمی نیز دارد، تعیین نرخ نمونه بر اساس نسبت سطح هر طبقه انجام میگیرد. بنابراین تعداد نمونه در هر طبقه از رابطه زیر بدست میآید:
(2) (مساحت کل / مساحت طبقه) ´ n = طبقه n
n : تعداد نمونه
کاربرد این روش بسیار ساده بود و مشکل آن عدم در نظر گرفتن واریانس بین نمونههاست.
- تخصیص نرخ مساوی : تعیین نرخ نمونهگیری بر اساس مساحت محصول در هر طبقه صورت میگیرد. این روش مفید نبوده زیرا در هر طبقه بیشتر از یک محصول وجود دارد.
- تخصیص نرخ نمونهگیری بهینه : در این روش، هدف کاهش خطای استاندارد نمونههاست. این روش با انتخاب نمونه بیشتری در طبقات که تغییر پذیری زیادی دارند، انجام میشود.
معمولاً نتایج روش اختصاص بهینه پایین ترین واریانس را در بین برآورد کنندهها نشان میدهد اما به دلیل این که آگاهی از واریانس درون طبقات در روش یاد شده لازم است و از طرف دیگر به دلیل این که برآورد واریانس مشکل میباشد ، نمیتوان در این پروژه از آن استفاده کرد. تعیین دقیق نرخ نمونهگیری در هر طبقه بر اساس دانش، شناخت و در نهایت قضاوت کارشناسی انجام میپذیرد.
برای کاهش هزینه و حجم عملیات از روش طبقهبندی برای انتخاب نرخ نمونهگیری در هر طبقه استفاده گردید. بدین ترتیب ابتدا سگمنتها به طور تصادفی در یک بلوک مورد نظر با حداکثر نرخ نمونهگیری معین هر طبقه انتخاب شدند. سپس برای بلوکهایی که در طبقه با نرخ نمونه کمتری واقع شده بودند تعدادی از سگمنتها را به طور تصادفی حذف شدند تا نرخ نمونهگیری به نرخ مورد نظر در طبقه مذکور برسد. این روش فقط برای یک بلوک در هر طبقه انجام شده و برای سایر بلوکهای باقیمانده (الگوی آن) تکرار میشود .
شبکه بندی
هدف از شبکه بندی (یا به عبارتی بلوک بندی) جامعه ارایه طرح استانداردی از روش نمونهگیری میباشد، به شکلی که الگوی مناسبی از توزیع مکانی نمونهها در سطح جامعه از یک سو، تسهیلات و کارآیی هر چه بیشتر فرآیندهای نمونهگیری را از سوی دیگر موجب شود. همچنین تقسیم جامعه به بلوکها با توجه به ناهمگن بودن آن امکان بهتری را برای پژوهشگر جهت تعیین نرخ دقیق نمونهها در کل طبقات جامعه فراهم میسازد و بدین طریق موجب افزایش دقت نرخ نمونهگیری میگردد.
اندازه بلوکها با توجه به دانش و تجربه متخصص، دقت نمونهگیری، مقیاس مطالعه، هزینه و شرایط طبیعی و زیست محیطی منطقه تعیین شده است. در این طرح اندازه 16 ´ 16 کیلومتر برای هر بلوک مناسب تشخیص داده شد. هر بلوک نیز به نوبه خود به واحدهای کوچکتر به نام سگمنت به ابعاد 1 ´ 1 کیلومتر تقسیم بندی گردید. بدین ترتیب جمع سگمنتهای هر بلوک به 256 عدد رسید. لازم به ذکر است که برخی از پژوهشگران از جمله فرییز تعداد 100 تا 400 سگمنت را برای هر بلوک پیشنهاد کردند. در تعیین تعداد سگمنت شرایط طبیعی و زیست محیطی منطقه، دانش و تجربیات کارشناسی، زمان، حجم عملیات و دقت مورد نظر و … از عوامل بسیار موثر میباشند. از سگمنتهای تعیین شده در بلوک سگمنت اول به شکل تصادفی و پنج سگمنت بقیه با در نظر گرفتن حد آستانه 5/3 کیلومتر از همدیگر انتخاب شدند و این حداکثر نرخ نمونه گیری (درصد 3/2 = 256/6) مورد نظر است که بدین ترتیب انتخاب گردید. برای اطمینان از توزیع مناسب نمونهها در سطح بلوک حد آستانه 5/3 کیلومتر در نظر گرفته شد.
بدین ترتیب در بلوکهای مربعی شکل مذکور، نمونهها از طریق انتخاب تصادفی سیستماتیک یک الگو در یک بلوک و تکرار آن در سایر بلوکها در سطح کل جامعه تعیین شدند. این روش توزیع مناسبتری را از نمونهها ارایه میدهد. به روش مذکور تعیین نمونهها، روش الگوی تکراری نیز گفته میشود. ضمناً مختصات زمینی مرکز سگمنتها نیز از شبکهبندی فوق استخراج میشود.
بنابر روش بیان شده، مشکل وقوع مکانی نزدیک به هم نمونهها در روش انتخاب تصادفی که اطلاعات تکراری تولید مینماید، رفع میگردد. به روش فوق روش نمونهگیری تصادفی سیستماتیک منظم شده با تعیین آستانه نیزگفته میشود.
اندازه نمونهها (ابعاد نمونهها)
از عوامل موثر در تعیین اندازه سگمنت، میتوان به درجه تنوع کاربری، اندازه مزارع، هزینه، دقت برداشت اطلاعات و … اشاره نمود. تجربیات و نتایج حاصل از اجرای عملیات صحرایی برداشت اطلاعات سگمنتها نشان میدهد که انتخاب اندازه سگمنت از 25 تا 100 هکتار، بهترین حالت را خواهد داشت. زمان لازم برای جمعآوری اطلاعات هر سگمنت یک روز کاری در نظر گرفته شده است. ابتدا در اجرای این طرح، اندازه سگمنتها در تمام طبقات یکسان 1000 ´ 1000 متر انتخاب شده بود. سپس در مراحل بعدی، پس از اجرای عملیات صحرایی جمعآوری اطلاعات سگمنتها، مشخص شد که به دلیل اختلاف زیاد در اندازه مزارع آبی و دیم و حجم زیاد عملیات جمعآوری اطلاعات از یک سو، محدودیت زمان و تنوع زیاد کاربریها از سوی دیگر، سگمنتها با اندازههای (ابعاد) کوچکتر انتخاب گردید. بر اساس پیشنهاد گالگو[11] ، 20 تا 30 مزرعه در یک سگمنت، الگوی مناسبی است در غیر این صورت کار با مشکل مواجه میشود. با توجه به موارد یاد شده انجام اصلاحات لازم، سگمنتها با ابعاد زیر انتخاب شدند:
اراضی آبی 500 ´ 500 متر
اراضی دیم 700 ´ 700 متر
اراضی مخلوط آبی و دیم 700 ´ 700 متر
جدول شماره 3 تجزیه و تحلیل اندازه سگمنتها
طبقه |
تعداد متوسط کاربری در یک سگمنت |
اندازه پیشین سگمنت |
اندازه مناسب نمونه (30 مزرعه در نمونه) |
اراضی آبی |
97 |
1000 ´ 1000 |
577 ´ 577 |
اراضی دیم |
45 |
" |
820 ´ 820 |
اراضی مخلوط (آبی و دیم) |
43 |
" |
836 ´ 836 |
مطالعات انجام شده بیانگر افزایش خطای برداشت اطلاعات نمونهها در نتیجه کاهش اندازه آنهاست. در شکلهای شماره 9 و 10 افزایش خطای استاندارد در اثر کاهش مساحت نمونه نشان داده شده است. در شکل شماره 10 خطای نمونهها نسبت به خطای نمونه 100 هکتاری سنجیده شده و تغییرات خطا را نشان میدهد. با توجه به مبحث فوق، در جدول شماره 4 تعداد نمونهها در هر طبقه، سطح کل هر طبقه و… بیان شده است.
جدول شماره 4 نرخ نمونهگیری در طبقات کاربری مورد نظر در روش AFS
طبقات کاربری |
تعداد نمونه زمینی |
مساحت طبقه(هکتار) |
ابعاد نمونه |
نرخواقعینمونهگیری (درصد) |
نسبتتعدادنمونهها بهمساحتطبقه |
اراضی آبی |
55 |
371994 |
500 |
37/0 |
015/0 |
اراضی دیم |
79 |
667381 |
700 |
58/0 |
012/0 |
مخلوط و آبی |
47 |
351792 |
700 |
65/0 |
013/0 |
جمع |
181 |
1391167 |
- |
- |
- |
نرخ متوسط نمونهگیری در سطح استان 4/0 درصد بوده است.
نقشه بلوک بندی با نقشه کاربری اراضی استان ترکیب شده، بدین ترتیب نمونههای خارج از استان و همچنین در طبقات غیر لازم حذف گردید، تا تعداد نمونهها با توجه به نرخ نمونهگیری تعیین شده در هر طبقه اصلاح و سپس مختصات زمینی نمونهها از نقشه مذکور استخراج شد.
تهیه عکس نقشه سگمنت به منظور جمعآوری اطلاعات سگمنتها : برای این منظور عکسهای هوایی مقیاس 40000 : 1 هر سگمنت مشخص شده و با قدرت تفکیک مکانی (DPI 300) برابر 4/3 متر برای هر پیکسل اسکن گردید. سپس عکسهای هوایی تصحیح هندسی شده به سیستم تصویر UTM برگردانده شد و پس از آن عکس نقشههای هر نمونه در مقیاسهای 5000 : 1 و 10000 : 1 چاپ گردید (شکل شماره 14 و 15). برداشت و جمعآوری اطلاعات هر سگمنت در عملیات زمینی با استفاده از عکس نقشه 5000 : 1 انجام گرفت.
تعیین مسیر و موقعیت دقیق هر سگمنت در زمین با استفاده ازGPS
نقشه برداری عوارض داخل سگمنت و برداشت اطلاعات نمونهها
بازبینی نقشههای ترسیم شده و در صورت لزوم انجام اصلاحات نهایی، سپس نقشههای مذکور رقومی شده و به تصاویر منتقل شدند.
اصلاح خطای جابجایی نمونهها در روی تصاویر که این خطا از تصحیح هندسی تصاویر، رقومی کردن نمونهها، تصحیح هندسی عکسهای هوایی، خطای فنی ترسیم نقشه، خطای تعیین مختصات نمونهها و خطای ناشی از انطباق نمونهها با تصاویر و … ناشی میشود. بنابراین نمونهها پس از انتقال روی تصاویر از نظر موقعیت مکانی جابجایی نشان میدادندکه نهایتاً خطای مذکور با بررسی تک تک نمونهها تصحیح گردید. در شکل شماره 17 خطای مذکور و تصحیح آن نشان داده شده است.
نمونهگیری از نواحی آموزشی
پس از انتقال نواحی آموزشی (سگمنتها) به تصاویر ماهوارهای، نمونهگیری از طبقات مختلف با توجه به واریانس دادههای طیفی آنها انجام گرفت. در طبقات ناهمگن و پیچیده تعداد نمونه بیشتری انتخاب شد. برای کاهش خطای پردازش دادهها سعی شد حتیالمقدور نمونهبرداری از پیکسلهای مخلوط مرزی بین طبقات اجتناب شود. در هر طبقه به طور معمول بنا به پیش فرضهای آماری تعداد نمونه بیشتر از حداقل لازم یعنی n 30 (n = تعداد باند مورد استفاده) برداشت گردید. نواحی آموزشی که در پوشش ابری قرار گرفته بودند، از نمونهبرداری حذف گردیدند. در جدول شماره 6 تعداد نمونه برداشت شده در هر طبقه اشاره شده است.
جدول شماره 6 تعداد نمونههای آموزشی در کلاسهای کاربری مختلف
نام کلاس |
کد |
تعداد نمونه (بر حسب پیکسل) |
باغ (مخلوط) |
40 |
514 |
اراضی بایر |
42 |
423 |
مرتع |
46 |
2473 |
تاکستان |
54 |
173 |
گندم و جو آبی |
101 |
1460 |
گندم و جو دیم |
102 |
3545 |
یونجه |
103 |
804 |
سیب زمینی و گوجه فرنگی |
104 |
198 |
سایر محصولات دیم |
105 |
447 |
سایر محصولات آبی |
106 |
302 |
شخم و آیش |
107 |
1247 |
استخراج و محاسبه پارامترهای آماری طبقات
اطلاعات طیفی کلاسهای مختلف از دادههای ماهوارهای استخراج گردید. سپس پارامترهای مختلف از قبیل میانگین، انحراف معیار، واریانس، ماتریس واریانس و کواریانس و … هر طبقه محاسبه شد. در تعیین عضویت پیکسلها به هر یک از طبقات فوق از پارامترهای بیان شده استفاده میشود. با توجه به این که گسترش طبقات در منطقه متفاوت است، احتمال اولیه وقوع طبقات در جامعه نیز به یک اندازه نیست بدین جهت از احتمال اولیه محاسبه شده هر طبقه در پردازش دادهها استفاده بعمل آمد.
در محاسبه احتمال اولیه بیشتر از اطلاعات آماری حاصل از روشهای طرح جاری آمار و روش AFS استفاده شده است. مقدار کمٌی احتمال اولیه محاسبه شده برای هر کلاس در جدول شماره 7 نوشته شده است. پارامترهای آماری برای کلاس گندم و جو آبی استخراج شد.
جدول شماره 7 مقدار احتمال اولیه کلاسهای مختلف
نام کلاس |
کد کلاس |
درصد احتمال اولیه |
گندم و جو (آبی) |
101 |
44/2 |
گندم و جو (دیم) |
102 |
64/5 |
یونجه (آبی – دیم) |
103 |
1 |
سیب زمینی و گوجه فرنگی |
104 |
29/0 |
سایرمحصولات دیم(هندوانه، نخود و آفتابگردان) |
105 |
21/0 |
سایر محصولات آبی (ذرت، لوبیا، آفتابگردان، |
106 |
63/0 |
چغندرقند،هندوانه،نخود،شبدر،شوید و گشنیز) |
|
|
باغ (مخلوط) |
40 |
29/0 |
تاکستان |
54 |
31/0 |
شخم و آیش |
107 |
24/7 |
مرتع |
46 |
18/5 |
بایر |
42 |
33/0 |
پردازش و تجزیه و تحلیل دادهها
در کل می توان نقشه های موضوعی را در زمینه ها و مسائل و شرایط پیچیده و گوناگونی محیطی تهیه نمود: الف ) در مسائل زمانی – فضایی نظیر تهیه نقشه های رقومی خاک و یا طبقه بندی واحد های زمین شناسی ب) در مسائل تقریب و پیش بینی های مکانی مانند تهیه نقشه های آلودگی، مدلهای توپو – اقلیمی، ج) در مسائل مدل سازی تراکم احتمالات بعنوان مثال شرایط توزیع ارتباط فضایی یا محلی داده ها و سیستم های خبره قابل دسترس(میکائیل کانوسکی[12]2008 ). در سیستم های پشتیبان تصمیم گیری محیطی[13] و تجزیه و تحلیل داده های دورکاوی روشهای آمار- پایه بسیار حائز اهمیت هستند(ال. فارستی[14] ،.. و ام. کاونسکی 2008 و همکاران م. 4). در شناسایی نواحی همگن بسته به نوع عوارض، مدلهای داده ای مختلف مانند نقطه ای، خطوط و یا سطوح استفاده می شود. مهمترین ویژگی سیستم اطلاعات جغرافیایی قابلیت ترکیب توابع گوناگون جهت انجام عملیات مورد نظر با مدلهای داده های مذکور است(سی دا لیا فونته[15] و همکاران 2008). متداولترین روش تجزیه و تحلیل رقومی داده های سنجش از دور طبقه بندی است(مخدوم و همکاران 1380). تحقیق حاضر نیز استخراج اطلاعات مربوط به سطح زیر کشت محصولات عمده کشاورزی از طریق پردازش یا طبقه بندی دادههای طیفی با استفاده از روش حداکثر درست نمایی (MLC[16]) انجام گرفت. این روش، از روشهای استاندارد طبقهبندی تصاویر ماهوارهای است(نصیری 1377). اساس مدل مورد استفاده در روش فوق فاصله حداقل ماهالانوبیز[17] میباشد. در این روش مقدار حداکثر درست نمایی تک تک پیکسلها در کلاسهای مختلف با استفاده از مدل مذکور محاسبه شده و با ارزیابی نتایج، هر پیکسل به طبقهای اختصاص مییابد که بیشترین مقدار درست نمایی را در آن داشته باشد. بدین طریق کلیه تصاویر طبقهبندی شده و نقشه مورد نظر تولید میشود و عملیات تا حصول نتایج مطلوب و با دقت مورد نظر دنبال میشود. نتایج بدست آمده مربوط به اطلاعات سطح زیر کشت محصولات عمده کشاورزی استان همدان با استفاده از روش بیان شده برای طبقات مختلف در جدول شماره 8 بیان شده است.
جدول شماره 8 سطح زیر کشت محصولات عمده کشاورزی استان همدان در سال 1376
برآورد شده از فناوری سنجش از دور
کد محصول |
نام محصول |
مساحت : (هکتار) |
101 |
گندم و جو آبی |
152898 |
102 |
گندم و جو دیم |
344291 |
103 |
یونجه |
38217 |
104 |
سیب زمینی و گوجه فرنگی |
10664 |
105 |
سایر محصولات آبی |
5571 |
106 |
سایر محصولات دیم |
6577 |
107 |
آیش و شخم |
305892 |
40 |
باغ |
18981 |
54 |
تاکستان |
12235 |
42 |
اراضی بایر |
84429 |
46 |
* مرتع |
672480 |
0 |
نامشخص (NULL) |
7/294243 |
جمع |
- |
7/1946478 |
* لازم به بیان است که به دلیل وجود ابر بخشی از مراتع در کلاس (0) نامشخص قرار گرفتند و این مشکل در جدول شماره 12 با استفاده از اطلاعات حاصل از عملیات زمینی (field visit) و تصاویر آنالوگ TM رفع گردیده است، از سوی دیگر چون در این طرح، هدف، برآورد سطح زیر کشت محصولات عمده کشاورزی استان بوده، بیشتر به سطح زیر کشت محصولات عمده کشاورزی توجه شده و سایر طبقات (آن چه که در جدول شماره 9 دیده میشود) مورد نظر نبودند، همچنین گردش کار دو طرح مذکور نیز متفاوت بوده و ضمناً در تولید نقشه کاربری و پوشش اراضی عملیات کنترل زمینی (Check Field) انجام شده، به همین خاطر نتایج حاصل از آن دارای سطح اطمینان بیشتری میباشد.
ترکیب طبقاتی مشهود در جدول فوق بر اساس نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل تفکیک پذیری طیفی طبقات مزبور به منظور افزایش دقت نتایج، با توجه به توان تفکیک طیفی دادههای ماهوارهای انجام گرفته است.
بنابراین طبقه سایر محصولات آبی (کد 106 ) شامل محصولات هندوانه آبی، چغندرقند، لوبیا، ذرت، گشنیز، شبدر، شوید و نخود میباشد که به شکل یک طبقه مختلط درآمده است، همچنین طبقه مرکب سایر محصولات دیم (با کد 105) شامل هندوانه، آفتابگردان و نخود دیم است که یک طبقه مخلوط را تشکیل دادند.
ماتریس خطای نتایج طبقهبندی حاصل از روش حداکثر درست نمایی برای طبقات مختلف (محصولات) در جدول شماره 10 نوشته شده است.
نقشه زراعت (کاربری) تولید شده با استفاده از روش فوق در شکل شماره 20 مشهود است. نقشه مذکور توزیع مکانی محصولات عمده کشاورزی استان همدان را نشان میدهد.
جدول شماره 9 نمونه نقاط تست جمع آوری شده به منظور تعیین میزان خطای نقشه کاربری استان همدان (نصیری 1377)
شماره نقطه |
شماره شیت |
مختصاتUTM نقاط |
موقعیت مکانی نقطه |
کاربری نقشه |
کاربری |
صحیح |
|
کنترلی |
1:100000 |
شرقی (E) |
شمالی (N) |
|
1:100000 |
مشاهده |
|
1 |
5758 |
291157 |
3818631 |
نقاط جاده ازندریان با جاده ملایر |
زراعت آبی |
مخلوط& |
- |
2 |
5858 |
299373 |
3812084 |
تقاطع جاده قوزان به شریف آباد |
دیم + مرتع |
دیم+ مرتع |
ü |
3 |
5758 |
279361 |
3798135 |
جاده ملایر به نهاوند – تقاطع جاده |
مرتع |
باغ |
- |
4 |
5758 |
281124 |
3813874 |
تقاطع جاده زیر ابیه با جاده ملایر |
زراعت آبی |
آبی |
ü |
5 |
5758 |
311775 |
3872157 |
تقاطعجادهروستایگوشهباجاده اراک |
مرتع |
مرتع |
ü |
6 |
5858 |
323267 |
3774170 |
تقاطع جاده ده چانه با جاده اراک |
زراعت آبی |
دیم |
- |
7 |
5658 |
253222 |
3792410 |
تقاطعجاده دهمویباروستایمحمودآباد |
مخلوطمرتعودیم |
مرتعو دیم |
ü |
8 |
5658 |
252172 |
3819021 |
تقاطعجادهامیرآباد50مترتاپل زسنج |
مرتع |
آبی |
- |
9 |
5658 |
264434 |
3820848 |
تقاطعجادهمیاندرهباجاده جمیلآباد |
مرتع + دیم |
دیم |
- |
10 |
5659 |
252432 |
3865577 |
نرسیده به آب باریک |
مرتع |
دیم |
- |
11 |
5659 |
231704 |
3843184 |
تقاطع جاده اسدآباد به خسروآباد و سیف آباد نصرت آباد |
آبی |
آبی |
ü |
12 |
5659 |
249104 |
3823260 |
تقاطع جاده تویسرکان اسدآباد با فرسنج |
دیم |
دیم |
ü |
13 |
5659 |
259083 |
3830792 |
تقاطع کرزان وباباپیرپس ازتویسرکان |
مرتع |
مرتع |
ü |
14 |
5659 |
229372 |
3836732 |
تقاطع جاده خسروآباد(اسدآباد) و چشمه گنداب سه راه |
دیم |
دیم |
ü |
15 |
5559 |
220016 |
3845982 |
تقاطع سه راهی سنقر به اسدآباد |
دیم |
دیم |
ü |
16 |
5760 |
287793 |
3880386 |
تقاطع جاده کوریجان با جاده تهران |
مرتع |
مرتع |
ü |
17 |
5760 |
313870 |
3881414 |
تقاطع جاده بالاتر از روستای همه کسی به طرف جهان آباد |
آبی |
آبی |
ü |
& مخلوط باغ و زراعت
پیشنهادات :
به منظور استفاده بهینه از دادههای ماهوارهای و اجرای بهتر طرحهای مورد نیاز در همین رابطه، شایسته است که موارد زیر مد نظر قرار گیرد:
کیفیت دادهها و نیز زمان دریافت آنها با توجه به تقویم زراعی محصولات کشاورزی، در دقت نتایج، فوقالعاده دارای اهمیت است. بدین منظور تهیه دادههای مناسب در زمان مناسب لازم و ضروری است.
با توجه به تجربیات و نتایج بدست آمده از طرح مذکور عکسهای هوایی 40000 : 1 در جمعآوری اطلاعات آموزشی، کارایی فوقالعادهای دارند.
استفاده از اطلاعات جانبی و "Field Data" به همراه دادههای ماهوارهای دقت نتایج را افزایش میدهد.
کنترل و بازبینی زمینی [18] نتایج بدست آمده، در افزایش دقت نتایج، فوق العاده موثر است.